18.6.2010

Kierrätä paristot ja akut turvallisesti

Paristojen ja akkujen kierrätyksessä kannattaa kiinnittää huomiota turvallisuuteen. Vuotavat tuotteet pakataan muovipusseihin ja litiumakkujen ja -paristojen navat teipataan kiinni. Keräyslaatikoihin laitetaan vain sellaisia akkuja ja paristoja, joiden varaus on käytetty loppuun. Kierrättämällä oikein ja turvallisesti vältetään palonvaara ja vaarallisten aineiden vuodot.

Kannettavien paristojen ja akkujen kierrätys helpottui vuonna 2008, kun vähittäiskaupat velvoitettiin ottamaan niitä maksutta vastaan kuluttajilta. Palautettaviin tuotteisiin kuuluvat perinteisten paristojen lisäksi myös erilaiset harrastekäyttöön ja työkaluihin tarkoitetut akut.  Kannettavilla paristoilla ja akuilla tarkoitetaan muita kuin autojen käynnistysakkuja tai teollisuudessa käytettäviä akkuja. Autojen käynnistysakut on palautettava erikseen liikkeeseen, josta ne on ostettu.

Suomalaiset ovat aktiivisia paristojen ja akkujen kierrättäjiä. Rekisteröityneiden tuottajien Suomen markkinoille saattamista paristoista ja akuista keräykseen päätyi 45 % vuonna 2009. Vaikka alkaliparistot eivät ole ongelmajätettä, säästää niiden kierrätys luontoa, sillä niistä saadaan talteen raaka-aineita teollisuudelle. Suosituista alkaliparistoista saadaan kierrätettyä jopa 80 % materiaalista.

Kun paristoja ja akkuja palauttaa kaupoissa ja kioskeissa oleviin punaisiin keräyslaatikoihin, on hyvä muistaa muutama perussääntö turvallisen kierrätyksen varmistamiseksi:

• Paristot ja akut, joissa on havaittavissa vuotoja, pakataan muovipusseihin. Akkujen ja paristojen palauttamiseen liittyy vuotoriskejä. Vuotavista akuista ja paristoista saattaa joutua vaarallisia aineita iholle tai aineet voivat vahingoittaa kierrätyslaatikkoa.

• Litiumakkujen ja -paristojen navat piilotetaan teippaamalla. Oikosulusta aiheutuvan palonvaaran voi ehkäistä teippaamalla litiumakkujen ja -paristojen navat piiloon. Litiumakut ja -paristot tunnistaa merkinnästä Li-Ion tai Li-Pol.

• Vain sellaiset akut ja paristot palautetaan, joiden varaus on käytetty loppuun. Jos varausta on jäljellä, voi paristo joutua oikosulkuun ja lämmetä.

• Keräyslaatikoihin palautetaan vain tuotteita, jotka niihin kuuluvat. Kannettavien paristojen ja akkujen keräyslaatikkoon ei saa palauttaa esim. ajoneuvon akkuja, lamppuja tai roskia.

Kauppiaan kannattaa huomioida mahdolliset riskit jo kierrätyslaatikon sijoittelussa. Paristojen ja akkujen palautuslaatikko on hyvä laittaa sellaiseen paikkaan, joka näkyy kassoille ja jonka välittömässä läheisyydessä ei ole herkästi palavaa materiaalia.

Turvallisen kierrätyksen lisäksi on hyvä muistaa myös akkujen turvallinen käyttö. Ladattavia akkuja käytettäessä on noudatettava lataukseen liittyviä ohjeita ja määräyksiä. Erityisen tarkkana kannattaa olla siinä, että akku ladataan juuri kyseiselle akkutyypille määritellyllä laitteella.

Lisätiedot:
Recser Oy,  Liisa-Marie Santakoski, puh. 010 249 1704, liisa-marie@recser.fi  www.recser.fi tai www.paristokierratys.fi
Tukes,  Jukka Lepistö, puhelin  010 6052 460 jukka.lepisto@tukes.fi ja Marika Keskinen, puh 010 6052 680; marika.keskinen@tukes.fi