18.5.2010

Kannettavia paristoja ja akkuja kerättiin ja kierrätettiin viime vuonna yli 1 100 000 kiloa

Kuluttajat palauttavat paristoja ja akkuja kierrätykseen kiitettävästi. EU:n vuodelle 2012 asettamat keräystavoitteet täyttyvät Suomen osalta jo nyt. Eniten keräyslaatikoihin palautetaan alkaliparistoja ja vastaavia.

Keräystavoitteet täyttyivät kevyesti

Vuonna 2009 Suomen markkinoille saatettiin 2 560 000 kiloa kannettavia paristoja ja akkuja. Lain mukaan tuottajien on järjestettävä käytettyjen kannettavien paristojen ja akkujen keräys siten, että käyttäjät voivat poistaa käytöstä paristot ja akut helposti ja maksutta. Myös jakelijoiden on lain mukaan osallistuttava keräykseen. EU:n direktiiviin perustuvassa lainsäädännössä paristojen ja akkujen vähimmäiskeräystavoitteeksi on asetettu 25 % vuoteen 2012 mennessä. Viime vuonna kannettavia paristoja ja akkuja kerättiin ja kierrätettiin 1 162 000 kiloa.

Laissa määritelty keräystavoite täyttyi kevyesti jo viime vuonna kun keräysasteeksi muodostui 45 %. Tästä on kiittäminen tietysti kuluttajia, jotka ovat ottaneet kauppakeräyksen hyvin vastaan ja palauttaneet paristoja ja akkuja punamustiin pahvilaatikoihin, kertoo Liisa-Marie Santakoski Recser Oy:stä.

Eniten keräykseen palautettiin alkaliparistoja ja vastaavia. Vaikka alkaliparistot eivät ole ongelmajätettä, säästää niiden kierrätys luontoa, sillä niistä saadaan talteen raaka-aineita teollisuudelle. Laissa edellytetään, että alkaliparistojen ja vastaavien sisältämästä materiaalista on kierrätettävä vähintään keskimäärin 50 painoprosenttia. Alkaliparistojen ja vastaavien kierrätysaste on tällä hetkellä jopa 80 %.

Tuottajia vielä järjestelmän ulkopuolella

Keräysasteessa tulee toki huomioida, että 2 560 000 kiloa markkinoille saatettuja kannettavia paristoja ja akkuja sisältää ainoastaan tuottajayhteisöön rekisteröityneiden yritysten markkinoille saattamat määrät. Valitettavasti edelleen on yrityksiä, jotka saattavat kannettavia paristoja ja akkuja Suomen markkinoille, mutta eivät huolehdi tuottajavastuustaan lain vaatimusten mukaisesti.

Rekisteröitymättömät tuottajat saattavat Suomen markkinoille arviolta satoja tuhansia kiloja kannettavia paristoja ja akkuja. Suurin osa näistä vapaamatkustajista saattaa markkinoille sähkö- ja elektroniikkalaitteita, jotka sisältävät paristoja tai akkuja, eivätkä ymmärrä, että myös nämä paristot ja akut vaativat erillistä rekisteröitymistä ja raportointia.

Myös laitteen sisällä markkinoille tulevat paristot ja akut kuuluvat tuottajavastuun piiriin. Jos yritys saattaa markkinoille esimerkiksi akun sisältäviä sähköporakoneita tai -hammasharjoja, tulee yrityksen rekisteröityä tuottajayhteisöön, muistuttaa Liisa-Marie Santakoski, Recser Oy:stä.