16.5.2013

Lähivuosien paristokeräystavoitteesta puuttuu vielä reilu 300 tonnia vuodessa − Yli 13 000 keräyspistettä tekevät kierrätyksestä vaivatonta

Tällä hetkellä käytetyistä paristoista ja akuista kierrätykseen palautuu noin 33 %. Vuoden 2016 lakisääteisen 45 prosentin keräysasteen saavuttamiseksi jokaisen suomalaisen pitäisi palauttaa kierrätykseen 10 paristoa vuodessa. Paristojen kierrättäminen on tehty kuluttajille mahdollisimman vaivattomaksi: paristot ja akut voi palauttaa mihin tahansa niitä myyvään kauppaan tai kioskiin.

Kannettavia paristoja kerättiin viime vuonna tuottajavastuujärjestelmien kautta n. 930 tonnia, mikä tarkoittaa Suomen väkiluvulla jaettuna noin 7 sormiparistoa asukasta kohti. 45 prosentin keräysasteen saavuttaminen tarkoittaisi n. 1250 tonnin keräysmäärän täyttymistä, eli paristoja ja akkuja tulisi kierrättää vuodessa yli 300 tonnia nykyistä enemmän. Jokaisen suomalaisen tulisi siis palauttaa kierrätykseen kaksi - kolme paristoa enemmän kuin tällä hetkellä.

Kansainvälisissä selvityksissä on arvioitu, että kotitalouksilla on keskimäärin jopa 150 paristoa kotonaan joko käytössä tai odottamassa käyttöä tai kierrätystä. Tästä näkökulmasta katsottuna 10 paristoa asukasta kohdin vuodessa ei kuulosta lainkaan mahdottomalta tavoitteelta, pohtii Recser Oy:n toimitusjohtaja Liisa-Marie Santakoski.

Paristojen ja akkujen kierrätys on tehty helpoksi

Kaikki kannettavia paristoja ja akkuja myyvät kaupat ja kioskit ovat velvollisia ottamaan vastaan käytetyt paristot ja akut ilman uuden tuotteen ostopakkoa. Myymälöissä keräyspisteen sijainti vaihtelee: puna-musta keräyslaatikko löytyy palautusohjeineen näkyvältä, valvotulta paikalta myymälästä, tai vaihtoehtoisesti käytetyt paristot ja akut palautetaan suoraan henkilökunnalle.

Meillä on myymälöissä pullonpalautuksen yhteydessä piste, jossa asiakas voi helposti yhdessä paikassa kierrättää paristot, pullot, pahvit ja muovit, kertoo Lidl Suomi Ky:n viestintävastaava Pilvi-Sisko Riikonen.

Rautakeskolla on puolestaan ohjeistettu sijoittamaan palautuslaatikko näkyvälle paikalle pääsisäänkäynnin, kassojen tai palvelupisteen tuntumaan, jolloin asiakas löytää sen helposti. Myös Siwoissa, Euromarketeissa ja Valintataloissa palautuslaatikko löytyy pääsääntöisesti kassojen läheisyydestä, jossa kierrätyksen turvallisuutta voidaan valvoa.

Käytettyjen paristojen ja akkujen keräystä hoitavan tuottajayhteisö Recser Oy:n mukaan kuluttajat ovat löytäneet kauppakeräyksen hyvin, sillä nyt jo lähes puolet erilliskerätyistä kannettavista paristoista ja akuista tulee kaupoista. Toukokuun alusta alkaen myös pieniä sähkö- ja elektroniikkalaitteita on voitu palauttaa useisiin kauppoihin. Tällöin akkuja ja paristoja ei tarvitse erikseen irrottaa laitteista.

Turvallista paristonkierrätystä selkeillä ohjeilla

Jakelijan on lain mukaan tiedotettava asiakkailleen paristojen ja akkujen vastaanotosta myyntipisteessä. Kauppojen henkilökunta on myös ohjeistettu tarkastamaan keräyslaatikon sisältö mahdollisten roskien ja muun sinne kuulumattoman materiaalin varalta säännöllisesti, mieluiten päivittäin. Lisäksi litiumparistojen ja –akkujen virtanapojen teippaamista varten keräyslaatikon luota tulisi löytyä teippirulla.

Keräyksen turvallisuuden kannalta on tärkeää, että palautusohjeet ovat selkeästi esillä ja palauttajalla on mahdollisuus noudattaa niitä, korostaa Santakoski.

MUISTISÄÄNTÖJÄ PARISTOJEN PALAUTTAJALLE
 • Älä laita paristoja ja akkuja sekajätteeseen, vaan palauta ne
  paristonkeräyspisteisiin, joita löytyy kaikista kannettavia paristoja ja
  akkuja myyvistä kaupoista ja kioskeista.
 • Tulipaloriskin välttämiseksi suojaa litiumparistojen ja -akkujen
  virtanavat teippaamalla ennen kierrätystä. Litiumakut ja -paristot
  tunnistat Li-alkuisesta merkinnästä.
 • Pakkaa vuotavat paristot ja akut muovipussiin, jotta vaaralliset aineet
  eivät joudu ihollesi tai vahingoita keräyslaatikkoa.
 • Palauta kauppojen puna-mustiin keräyslaatikoihin ainoastaan
  kannettavia paristoja ja akkuja. Tyypillisesti näitä käytetään mm.
  rannekelloissa, leluissa, taskulampuissa, kannettavissa soittimissa,
  matkapuhelimissa, digikameroissa, tietokoneissa ja
  sähkökäsityökaluissa kuten porakoneissa.
 • Palauta vain sellaisia paristoja ja akkuja, joiden varaus on käytetty
  loppuun tai piilota niiden virtanavat teippaamalla oikosulkujen
  estämiseksi.

Lisätiedot

Recser Oy, toimitusjohtaja Liisa-Marie Santakoski, puh 010 249 1704, liisa-marie@recser.fi http://www.paristokierrätys.fi, http://www.facebook.com/paristotkiertoon

Viestintätoimisto Akvamariini, puh. 09 241 0042, pauliina.venalainen@akvamariini.fi

Kuvia toimitukselliseen käyttöön http://www.recser.fi/?Recser_Oy:Kuvapankki