11.7.2014

Paristojen ja akkujen palauttaminen kauppaan säästää ympäristöä ja ehkäisee tulipaloriskiä – Läppärinheittokisoissa kierrätettiin akut urheilun lomassa

Recser Oy:n ylläpitämän virallisen keräysjärjestelmän kautta kerätyt paristot ja akut käsitellään turvallisesti ja asianmukaisesti ympäristöä kuormittamatta. Niiden sisältämät raaka-aineet palautetaan uusioraaka-aineina kiertoon. Myös Nivalassa toista kertaa järjestetyissä Läppärinheiton EM-kisoissa kierrätettiin akkuja, samalla urheilullista kunniaa jakaen.

Paristoja ja akkuja löytyy kaikista langattomista laitteista, kuten digi- ja videokameroista, kännyköistä, tietokoneista sekä akkuporakoneista. Langattomien laitteiden virtalähteitä ladataan yhä uudelleen, mutta ennen pitkää nekin tulevat elinkaarensa päähän. Silloin ne tulisi toimittaa kauppojen keräyspisteisiin. Paristojen kierrättäminen on jo tuttua monelle, mutta kännyköiden ja kannettavien ladattavat akut jäävät usein edelleen kierrättämättä. Kannettavien paristojen ja akkujen keräysaste oli Suomessa viime vuonna 41 %. Loput ovat käytössä tai odottamassa kierrätystä, osa päätyy sekajätteeseenkin, jossa ne voivat olla turvallisuusriski.

Paristojen ja akkujen palauttaminen niille varattuun keräyspaikkaan on tärkeää turvallisuuden kannalta: vaikka virtalähde ei tuota enää tarpeeksi energiaa laitteen käyttämiseksi, siinä on yleensä aina jäljellä virtaa, joka voi purkautuessaan aiheuttaa kuumentumisen myötä jopa tulipalon. Tulipaloriskin välttämiseksi etenkin litiumparistojen ja -akkujen virtanavat tulee teipata heti, kun ne poistetaan laitteesta tai käytöstä. Litiumia sisältävät akut ja -paristot on helppo tunnistaa Li-alkuisesta merkinnästä, Recser Oy:n toimitusjohtaja Liisa-Marie Santakoski kertoo.

Akut lennätettiin talteen läppärinheittokisoissa

Kannettavien paristojen ja akkujen tuottajayhteisöt Recser Oy ja ERP Finland ry olivat mukana järjestämässä Läppärinheiton EM-kilpailuja Nivalassa ja samalla muistuttamassa kierrätyksen tärkeydestä ja tarjoamassa tietoa kierrätys- ja ympäristöasioissa. Nivalassa sijaitsee Suomen ensimmäinen akkujen ja paristojen kierrätyslaitos.

Läppärinheiton EM-kisoissa heittovälineen akku poistetaan, mutta itse suorituksessa tyyli on vapaa. Helteisessä säässä vietetty tapahtuma keräsi runsaasti yleisöä. Miesten sarjassa voiton nappasi nivalalainen Samuli Honkala tuloksella 36,30 metriä, joka on uusi Euroopan ennätys. Naisten sarjan voitti niin ikään nivalalainen Kaija Kumpula, joka heitti 18,16 metriä. Mukana oli myös joukkuekilpailu, jossa kamppailtiin kolmehenkisin joukkuein. Sen voittivat Jani Honkala, Samuli Honkala ja Reima Haapakoski yhteistuloksella 88,57 metriä.

Kierrättämällä paristot säästetään kallisarvoisia luonnonvaroja

Uusioraaka-aineiden käyttö säästää ehtyviä luonnonvaroja - ja kuluttaa huomattavasti vähemmän energiaa kuin neitseellisten luonnonvarojen louhiminen. Euroopan komission* mukaan esimerkiksi akuissa käytettävän nikkelin kierrätys vaatii vain noin neljänneksen siitä energiamäärästä, joka tarvitaan neitseellisen nikkelin louhimiseen.

Recser Oy toimittaa kaupoissa punamustiin laatikoihin kerättävät paristot ja akut Nivalaan perustetulle paristojen ja akkujen käsittelyyn erikoistuneelle käsittelylaitokselle, jota pyörittää AkkuSer Oy. Siellä ne lajitellaan ensin eri jakeisiin kemiallisen koostumuksen mukaisesti. Kierrätysprosesseissa niistä erotellaan hyötymetallit, jotka päätyvät mm. uusien akkujen raaka-aineiksi. Myös paristojen ja akkujen sisältämä muovi, pahvi ja muut orgaaniset aineet pystytään hyödyntämään energiana.

Olemme laajentaneet laitosta 400 neliöllä ja ottaneet käyttöön muun muassa uuden alkaliparistojen esikäsittelylinjaston murskausteknologian. Näin pystymme sekä tehostamaan käsittelyprosessia että vastaanottamaan enemmän paristoja ja akkuja, AkkuSer Oy:n liiketoiminnan kehitysjohtaja Jarmo Pudas iloitsee.

*Lähde: http://ec.europa.eu/environment/waste/batteries/pdf/faq.pdf

Lisätiedot
Recser Oy, toimitusjohtaja Liisa-Marie Santakoski, puh 010 249 1704, liisa-marie@recser.fi 

http://www.paristokierrätys.fi , http://www.facebook.com/paristotkiertoon
Viestintätoimisto Akvamariini, puh. 09 241 0042, markus.hilden@akvamariini.fi 

Kuvia toimitukselliseen käyttöön http://www.recser.fi/?Recser_Oy:Kuvapankki

Tunnelmia kisasta ja kierrätyslaitokselta voi katsoa tästä videolinkistä.